مساحت سوله

اولین قدم در ساخت سوله شناسایی انتظارات مشتریان و نیاز آنها است. سازندگان سوله باید به طور کامل از کاربری های سوله و اهداف آن مطلع باشند تا بتوانند در تولید آن با بینشی صحیح به بهترین نتیجه برسند.

برای تولید سوله یک سری اطلاعات از پیش آماده شده در اختیار سازندگان قرار می‌گیرد. اطلاعاتی همچون :

  • کاربری سوله (اینکه قرار است سوله به چه منظور استفاده شود)
  • میزان سرمایه (چه مقدار بودجه قرار است هزینه شود)
  • ابعاد سوله مورد نظر (طول ارتفاع و …)
  • میزان زمان برای تولید 

سوله استاندارد

بعد از تصمیم گیری برای انتخاب مساحت سوله مورد نظر به سراغ مرحله طراحی آن می رویم. طراحی سوله توسط طراحان با تجربه و کاردان انجام می شود. توجه داشته باشید که کوچکترین بی دقتی یا کم کاری از سوی طراح باعث ایجاد مشکلات زیادی خواهد شد و تنها طراحان قادر به انجام طراحی سوله می باشند. که هر کدام از میزان دانش و تجربه بالایی برخوردار هستند.

سوله استاندارد چه سوله ای می باشد؟

سوله ای که بر اساس آیین نامه های بین الملل و استاندارد ها ساخته شده است را سوله استاندارد می گویند. این نوع سوله ها توسط واحدهای کنترل کیفیت مورد بررسی قرار می گیرند و پس از پایان بررسی آن شناسنامه ی کیفی برای آنها صادر و به سازندگان آن ها تحویل داده می شود.

ویژگی های سوله استاندارد

سوره استاندارد از ویژگی های بسیاری برخوردار است که در زیر به آنها اشاره کردیم.

  •  استحکام و مقاومت بالای سازه
  •  استفاده از ابزار آلات مجهز و به روز 
  • زیبایی و ظرافت سازه
  •  قیمت مناسب سازه
  •  ساخت سازه بر اساس متد های روز دنیا
  • وزن مطلوب سازه
  • تحویل سازه در زمان معین شده

استانداردهای هر سوله ای مطابق با همان سوله مشخص و تعیین می شود. صرفاً اگر هزینه زیادی صرف یک سوله شده است این باعث نمی شود که آن سوله، سوله ای استاندارد باشد و یا در پروژه ای ارتفاع سازه باعث محدودیت شود.

ابعاد سوله

سوله ها سازه های باکیفیت هستند و از نظر قیمت بسیار به صرفه می باشند. اما زمانی که یک سوله را می توان از هر لحاظ با کیفیت و استاندارد تلقی کرد که بر اساس ابعاد استاندارد هم ساخته شده باشد. 

ابعاد استاندارد سوله به چند صورت می باشد که در ادامه به تعریف آنها پرداخته ایم.

ابعاد استاندارد سوله

برای اینکه سوله بصورت عالی و استاندارد ساخته شود باید محدوده مشخصی را برای آن در نظر گرفت. معمولاً برای هر سوله میزان آهن و تناژ اسکلت که مورد استفاده قرار می‌ گیرد که حدود 30 تا 50 کیلوگرم بر متر مربع است.

 البته یک سری عواملی نظیر استفاده از جرثقیل، باد، ارتفاع و دهنه سوله ممکن این مقدار را تغییر دهد و افزایش داشته باشد.

طول سوله استاندارد

معمولاً سازه ها از ستون تشکیل شده اند و بهترین فاصله ای که باید در این قسمت وجود داشته باشد بین 6 تا 9 متر می باشد. توجه داشته باشید که طول کلی سوله نباید بیشتر از 90 متر باشد؛ زیرا افزایش طول سوله باعث می شود که تغییرات شدید دما روی استحکام سوله تاثیر بسزایی بگذارد.

عرض سوله استاندارد

به طور کل دهانه های سوله باید بین 20 و 30 متر باشد و میزان آهن مصرفی در ساخت اسکلت سوله بین 15 تا 12 متر در هر متر مربع باشد. البته ساخت سوله با استفاده از جرثقیل می تواند بر میزان آهن مصرفی در سوله تاثیر گذار باشد.

ارتفاع سوله استاندارد

ارتفاع سوله تاثیر بسزایی در میزان آهن مصرفی دارد. به طور متوسط میزان ارتفاع استاندارد سوله باید حدود 4 تا 35 متر باشد. توجه داشته باشید که در ایران معمولاً سوله ها تا ارتفاع 12 متر ساخته می شوند و ارتفاع تاج سوله به میزان شیب آن بستگی دارد. 

شیب سوله استاندارد

معمولاً شیب سوله ها به اندازه خود سوله بستگی دارد. به طور کل شیب سوله در حدود 10 تا 30 درصد می‌ باشد. این مقدار در سوله با دهانه کوچکتر قطعاً کمتر است و در حدود 20 درصد می باشد .

سوله استاندارد چه اجزایی دارد؟

برای ساخت سوله استاندارد در اسکلت فلزی باید موارد زیر را در نظر گرفت : 

  1. فریم های ستون سقف
  2. وال پست
  3. بیس پلیت
  4. با بند کشی کامل ستون و سقف
  5. استرات
  6. تیر ریزی سقف سازه 

قیمت سوله 

سوله های تولید شده در کشور ایران هر کدام دارای قیمت متفاوتی می باشند. مجموعه ای از عوامل می تواند در تعیین قیمت آن تاثیر گذار باشد. عواملی همچون : نوع سازه سفارش داده شده (اعم از خرپا و یو بی ام، تیر ورق)، متراژ، کاربری سوله ها، ابعاد سوله و … را می توان نام برد.

یکی از بزرگترین عواملی که باعث ایجاد رغبت برای ساخت سوله ها شده است را می توان قیمت سوله دانست؛ زیرا تمامی آن ها به طور کلی میانگین هزینه بسیار کمتری نسبت به ساخت ساختمان ها با کاربری های مشابه دارند. جالب است بدانید میزان فولاد به کار رفته در سوله با قیمت سوله ارتباط مستقیمی دارد و همین امر باعث شده است که سوله های خرپایی در مقایسه با دیگر سازه ها دارای قیمت کمتری باشد.

مهندسان موفق شده‌ اند شیوه ساخت را برای این سوله به کار بگیرند و در عین حفظ این ویژگی بتوانند از میزان فونداسیون و فولاد به کار رفته در آن بکاهند. از این طریق توانستند قیمت سوله را کاهش دهند.

قیمت سوله

از دیگر عواملی که بر قیمت سوله تاثیر می گذارد، سرعت در ساخت آن می باشد. مهندسین با به کارگیری انواع دستگاه ها در تولید سازه ها علاوه بر سرعت در ساخت و ایجاد کیفیت، نیروی جدید به کار گرفته و می‌ توانند فرایند تولید را کاهش دهند. 

قیمت سوله در انواع مختلف سوله به ترتیب در زیر دسته بندی شده است که این دسته بندی بر اساس ویژگی ها و قیمت سوله می باشد :

در رتبه اول سوله های خرپایی و در رتبه های بعدی سوله یو بی ام و در رده آخر سوله های تیرورقی به لحاظ صرفه اقتصادی در ساخت قرار خواهند گرفت.