بطور کل ورق های فولادی با دو روش نورد گرم و سرد تولید می شوند. برای تهیه گالوانیزه یک لایه نازک از جنس عنصر فلزی روی (ZN) بر سطح خارجی ورق کشیده می شود. در ادامه شما را با ورق گالوانیزه، کاربرد و ویژگی های آن آشنا می کنیم.
ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه یکی از پرکاربردترین ورق های فولادی می باشد که یکی از مهم ترین ویژگی آن مقاومت بسیار زیاد در برابر زنگ زدن و خوردگی می باشد. ورق گالوانیزه همان ورق آهنی است که پوشش آن از جنس روی می باشد و بر سطح آن پوشیده شده است. با توجه به اینکه از ورق گالوانیزه با پوشش روی استفاده شده است، همین امر باعث می شود تا در محیط آزاد زنگ نزند.
ورق گالوانیزه از نورد سرد تولید می شود و در میزان contig با یکدیگر متفاوت می باشد. در حقیقت هر چه میزان روی استفاده شده در گالوانیزه بیشتر باشد contig بالاتری دارد.
استفاده از دو ماده به نام گالوانیزاسیون و روی اندود کردن باعث می شود مقاومت ورق فولادی در برابر هرگونه خوردگی یا زنگ زدگی افزایش پیدا کند. همین فرایند باعث می شود تا عمر مفید ورق های فولادی بتواند تا 50 سال باقی بماند و افزایش پیدا کند.
ورق گالوانیزه چه ویژگیهایی دارد؟
از سری ویژگی های مهم استفاده از ورق گالوانیزه را در زیر برایتان آورده ایم :
- جوشکاری این ورق ها به راحتی انجام میشود.
- هزینه ی نگهداری و تعمیر مربوط به ورق های گالوانیزه، کمتر از سایر ورق ها می باشد.
- فرم دهی و شکل دهی به ورق های گالوانیزه به راحتی انجام میشود. (برخی از این ورق ها مطابق با میل مشتری، قابلیت انعطاف بسیار زیادی دارند)
- هزینه ی تولید ورق های گالوانیزه از تولید سایر ورق های مقاوم در برابر خوردگی کمتر است.
- این ورق ها، دارای ظاهری برّاق و با کیفیت هستند.
ورقهای گالوانیزه چه ابعادی دارند؟
کارخانه ی تولید کننده ورق گالوانیزه از ابعاد و مشخصات دقیقی برای تولید آن استفاده می کنند. همچنین خریدار باید از ابعاد مختلف آن باخبر باشد با بتواند با دقت بیشتری محصول مورد نظر خود را جستجو کند. این مشخصات بیشتر برای معماران و مهندسان ساختمانی کاربردهای فراوانی دارد.
ورق گالوانیزه چه کاربردهایی دارد؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم ورق های فولادی از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی برخوردار هستند. پس در نتیجه می توان از این نوع ورق در موقعیت های آسیب زا و یا محیط های مرطوب استفاده کرد.
استفاده های زیادی از ورق های گالوانیزه در کانال های تهویه هوا و کابینت های آشپزخانه می شود ولی موارد بسیار دیگری هم وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم:
- ساخت انواع پروفیل، لوله و محصولات فولادی گالوانیزه
- ساخت انواع تجهیزات آشپزخانه، مانند (یخچال یا ماشین لباس شویی)
- ساخت انواع مخازن متحرک یا ساکن، مانند (مخازن تانکرها)
- ساخت انواع تابلوهای برق شهری یا صنعتی
- ساخت سقف ها و بدنه ی سالنهای بزرگ یا سولههای صنعتی و غیر صنعتی
همچنین در بسیاری از مواردی همچون سینی کابل، پنل ها، ناودان، کانال کولر قابل استفاده می باشد.
مزایای ورق گالوانیزه
ورق های فولادی کاربرد های بسیاری برخوردار می باشد و همچنین در قسمتی از صنعت بهترین انتخاب هستند. مهم ترین مزایای ورق فولادی را در زیر برایتان آورده ایم:
- سختی بسیار زیاد ورق فولادی
- فرایند ساده برای تمیزکاری ورق
- استفاده از هزینه کمتر در ساخت و نگهداری ورق
ورق گالوانیزه چگونه تولید میشود؟
با استفاده از روش های گوناگونی می توان ورق فولادی را گالوانیزاسیون کرد. در زیر چهار روش روی اندود کردن ورق فولادی را برایتان گفته ایم:
روش الکترو گالوانیزه (Electrogalvanization)
روش الکترو گالوانیزه زمانی عملی می شود که جریان ها الکتریکی و محلول الکترولیتی سولفات روی استفاده شود. ورق هایی که به این شیوه گفته شده تولید می شوند، ضخامت آنها نسبت به سایر ورق های گالوانیزه کم تر می باشد. این ورق ها قابل رنگ آمیزی هم هستند.
روش گالوانیزه گرم یا حرارتی (Hot-Dip Galvanizing)
روش گالوانیزه گرم حرارتی با عنوان گالوانیزاسیون کلاسیک هم نامیده می شود. ورق های فولادی کاملا آغشته به عنصر روی می شوند. همین امر باعث می شود پیوند متالورژیکی بین روی و فولاد رخ دهد چون روی به همراه اکسیژن به سختی به سطح ورق چسبیده می شوند.
این روش نسبت به روش های دیگر به صرفه می باشد و علاوه بر این هر محصولی فولادی که در روی اندود کردن غوطه ور شود پس امکان روی اندود شدن هم دارد. گالوانیزاسیون با روش حرارتی می تواند تمامی قسمت فولاد را به خوبی آغشته کند. همین امر باعث می شود تا استحکام و مقاومت ورق افزایش پیدا کند.
روش پیش گالوانیزاسیون (Pre-galvanization)
جالب است بدانید روش پیش گالوانیزاسیون، شباهت بسیاری با روش گالوانیزه ی نورد گرم دارد. روش پیش گالوانیزاسیون ابتدا با فلز و مایع به خوبی تمیز می شود، سپس ورق برای گالوانیزاسیون در روی غوطه ور می شود. ورق پیش گالوانیزه، یکدستی بیشتری نسبت به روش گالوانیزه گرم دارد.
روش گالوا نیلینگ (Galvannealing)
گالوا نیلینگ یک روش نسبتا حساس و زمان بر می باشد. در این روش متخصصان ورق های فولادی را با دو روش گالوانیزاسیون نورد گرم و گداختگی تولید می کنند. نحوه اجرای این فرایند به شیوه ای می باشد که در ابتدا ورق همراه روکشی از جنس فلز روی پوشانده می شود و سپس در کوره های گداخته قرار می گیرد. محصول تولید شده از این فرایند یم ورق آلیاژی (آلیاژی از روی و آهن) می باشد.
قیمت ورق گالوانیزه
قیمت ورق گالوانیزه به کارخانه سازنده، کیفیت و ضخامت آن بستگی دارد. قیمت ورق گالوانیزه از نوسانات ارز تاثیر می گیرد و با افزایش قیمت ارز و دلار، افزایش پیدا می کند.